Świeże Zioła

Bogactwo świata natury

Aksamitka

Aksamitka

Płatki aksamitki mają intensywny cytrusowy aromat, który jest bardzo podobny do skórki grejpfruta. Z jego kwiatów przyrządza się herbaty. Możemy też nimi przyprawiać tłuste dania mięsne, zupy, różnego rodzaju sosy i pasty rybne. Suszone, starte płatki aksamitki stanowią aromatyczną przyprawę lub wykorzystywane są jako naturalny barwnik spożywczy. Płatki aksamitki idealnie nadają się do kurczaka, ziemniaków, ryżu, sosu serowego czy pieczeni wołowej.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Aksamitka mini

Aksamitka mini

Kolor aksamitki idealnie obrazuje jej smak. Posiada ona intensywny aromat zbliżony zapachem do skórki grapefruita. Sprawdzi się doskonale w letnich deserach i sałatkach.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Begonia

Begonia

Mięsiste kwiaty begonii to delikatny kwaskowy smak. Używane są przede wszystkim jako dodatek do sałatek, makaronów, dan mięsnych czy ryb. Kwiat begonii oprócz swoich niezwykłych walorów smakowych posiada także niesamowite walory estetyczne. Dania przyozdobione begonią stanowią obraz idealnie przyrządzonej, wykwintnej potrawy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Bratek drobny

Bratek drobny

Bratek drobny posiada delikatnie miętowy smak. idealnie nadaje się do dekoracji makaronów, sałatek, deserów oraz dań z owoców i napojów. To nieodłączny element wyjątkowej potrawy, potrafi bowiem zwykłe jedzenie przemienić w dzieło sztuki.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chaber

Chaber

Każdy zna piękny niebieski kolor chabru, nie każdy jednak wie, że w połączeniu z niektórymi daniami ma również niesamowity smak. Kwiaty chabru posiadają korzenno- słodkawy aromat. Pięknie prezentują się jako dekoracja sałatek, omletu, czy dań z makaronu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chryzantema

Chryzantema

Kwiaty chryzantemy mają delikatnie pikantny i gorzkawy smak. Jadalne są tylko listki. Można je dodawać do octu winnego w celu poprawy smaku. Stanowią idealny element dekoracyjny każdej potrawy, nadając jej niezwykłości i piękna.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiaty cukinii

Cukinia

Kwiaty cukinii idealnie nadają się do faszerowania. Mają delikatny smak i aromat, coraz częściej są wykorzystywane jako dodatek do potraw z mięsem. Oprócz walorów smakowych, posiadają atuty estetyczne, są bowiem idealnym zwieńczeniem, każdego, nawet prostego dania.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Czarnuszka

Czarnuszka

Zierenka czarnuszki to idealny dodatek do chleba, jak i innych produktów zbożowych. Są one niezwykle zdrowe, dlatego też, mogą być stosowane zamiennie do pieprzu, ponieważ nie drażnią przewodu pokarmowego.To cenne źródło witamin, które dodatkowo chroni naszą odporność.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiaty czosnku

Czosnek

Kwiaty czosnku w smaku są delikatnie słodkie. Mogą być nadziewane serami i innymi wypełnieniami. Mogą również być panierowane i smażone, w głębokim tłuszczu lub opiekane i dodane do makaronu, w każdej postaci stanowią oryginalne i smakowite danie. Cienkie plasterki kwiatów można dodać do zup, omletów bądź jajecznicy. Kwiaty czosnku to również idealny element dekoracyjny każej potrawy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Floks

Floks

Każdy, kto widział floks na żywo, przyznał, że prostota tego kwiatu jest bardzo urzekająca. Floks nie ma jedynie wymiaru estetycznego, jego kwiaty bowiem posiadają niezwykle delikatny i słodkawy smak. idealnie komponują się jako dodatek do deserów lub napojów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Goździk

Goździk

Goździk to kwiat wyjątkowy. Jego jedyną jadalną częścią są tylko jego płatki. Są one niezwykle bardzo słodkie, zapachem natomiast przypominają gałkę muszkatałową. Kolorowe kwiaty stanowią idealne wykończenie każdego dania. Nadadzą mu niecodziennego smaku, a także wyglądu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiat bananowca

Kwiat bananowca

Pod ciemnymi liściami bananowca kryją się piękne, drobne kwiaty, z których można wyczarować niezwykłe dania, np.:przyrządzić chrupkie, smażone paluszki. Można je rownież dodawać do zup, czy makaronów. Ciekawą propozycją jest również sałatka z kwiatów bananowca podawana na liściach tego kwiatu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiaty groszku

Kwiaty groszku

Kwiaty groszku są delikatnie słodkie. Ich smak przypomina młody groszek. Kwiaty te stanowią idealny element sałatek. Mają dużą wartość estetyczną, kandyzowane udekorują danie z ryb czy ciast.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Lewkonia

Lewkonia

Lewkonia smakuje tak samo jak i pachnie. Jej przyjemna woń idealnie obrazuje letnie ciepłe dni. Sezonowy kwiat, który najlepiej smakuje na surowo jest znakomitą ozdobą i dodatkiem do sałatek i makaronów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Lwia paszcza

Lwia paszcza

Kwiat lwia paszcza to oryginalne połączenie ciekawego wyglądu i niesamowitego smaku. Kwiaty te są lekko gorzkie, a zarazem trochę mdłe. Pasują jako dodatek do aromatycznych dań ciepłych, a także do wyrafinowanych i okazałych deserów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Nagietek

Nagietek

Nagietek z powodzeniem może być zamennikiem szafranu. Można go dodawać do zup, sosów, makaronów i do barwienia ryżu. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak, można je więc dodać do oliwy i macerować w słonecznym miejscu, by później używać jej do skrapiania potraw. W takiej formie pasuje on nawet do sałatek owocowych.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiaty nasturcji

Nasturcja

Nasturcja to niezwykle pomarańczowe listki, posiadające słodkawy smaku z nutą pieprzu. To idealne połączenie słodkości i ostrości może być dodatkiem do pikantnych dań oraz sałatek. Kwiaty nasturcji są doskonałe do nadziewania. Każdy deser lub koktajl udekorowany właśnie nasturcją nabiera niebanalnego i wyrafinowanego wyglądu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Ogórecznik

Ogórecznik

Ogórecznik może pochwalić się niezwykłą niebieską barwą i ciekawym kształtem gwiazdki. Jego listki mają delikatny zapach i smak, przypominający ogórki z dodatkiem cebuli. Kwiaty ogórecznika sSą doskonałą przyprawą do sałatki ogórkowej i kwaszonych ogórków. Dodaje się je do zielonej sałaty, sałatki ziemniaczanej i wielu sosów. Dodają niesamowitego smaku zwykłej zupie pomidorowej, włoskiej kapuście, a także poprawiają smak siekanego mięsa, farszów i ryb. Siekane listki można również dodać do twarożku.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Róża

Róża

Różę jako kwiat zna prawie każdy. Nie każdy jednak zna jej smak. Delikatny i słodki, a zarazem wyrazisty i owocowy. Płatki różny są przede wszystkim wykorzystywane do produkcji dżemów i innych przetworów, można je również kandyzować jako ozdoba do dań i deserów. Za ich pomocą można również perfumować kremy, wody, czy olejki.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Słonecznik

Słonecznik

Kwiat słonecznika każdy bardzo dobrze kojarzy. Obrazuje piękne letnie słońce, dlatego też nadaje się do letnich dekoracji dań, nie tylko deserów. Jego lekki smak idealnie komponuje się w sałatkach i zupach.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Stokrotka

Stokrotka

Stokrotka to również bardzo rozpoznawalny kwiat. Jest on jadalny, a jeggo biało-różowe kwiaty posiadają lekką nutę mięty i gorzkości. Jest przede wszystkim używana jako niezwykły element dekoracyjny różnych potraw zarówno słodkich jak i słonych.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Storczyk

Storczyk

Storczyk to bardzo majestatyczny i podniosły kwiat. Jadalne są jego płatki lub całe kwiaty. Płatki storczyków są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, wkradły się również do nowoczesnej kuchni europejskiej. Jadalne storczyki wykorzystuje się do dekoracji dań, szczególnie pięknie prezentują się na tortach i deserach. Są idealnym wykończeniem okazałych ślubnych tortów i rzadko spotykanych potraw.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiaty szczypiorku

Szczypiorek

Każdy kto widział kwiaty szczypiorku przyzna, że są one niezwykle oryginalne. Lawendowo-różowe pompony są w rzeczywistości złożone z wielu drobnych kwiatuszków, które mają łagodny smak cebuli. To idealna kombinacja dla dań z mięsem, jajkami, lub warzywami.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kwiaty werbeny

Werbeny

Kolorowe kwiaty werbeny w smaku przypominają cytrynę, dlatego też doskonale nadają się do dekoracji deserów i lodów. Stanowią doskonały element dekoracyjny, ale także i smakowy różnych napojów, takich jak: lemoniady, mrożone herbaty, koktajle owocowe.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.