Bogactwo świata natury

Banany plantany
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Banany czerwone
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Cherimoya
To bardzo egzotyczny owoc. w smaku przypominający krem lub bitą śmietanę, dlatego najlepiej podawać go schłodzonego niczym lody i spożywać łyżką.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Curuba - męczennica miękka
Owoce zazwyczaj zjada się jako surowe z pestkami lub bez. Ma korzenny, lekko kwastkowaty smak.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Cytron - ręka buddy
Cytron, zwany inaczej ręką Buddy to niezwykły cytrus, przypominający kształtem ośmiornicę lub małą rękę. Ma niesamowicie lekki cytrynowy smak i aromat, idealny do deserów, lodów i lemoniad.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Daktyle świeże
Daktyle oprócz bogactwa witamin to źródło cukrów prostych, będących idalnym uzupełnieniem po intensywnym wysiłku. Mają bardzo słodki smak i zapach.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Durian
Durian to niezwykły owoc pochodzący z Azji. Jego kolczasta gruba skóra kryje w środku mięsisty owoc, o mocno cuhnącym zapachu. Zapach ten porównywalny jest do rozkładającego się mięsa lub brudnych skarpetek.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Feijoa
Owoce mają delikatny, żółtawy miąższ o przyjemnym, orzeźwiającym,kwaskowato-słodkim smaku; są jadalne na surowo i po przetworzeniu.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Figa
Figi są przede wszystkim cennym źródłem soli mineralnych. Stanowią idelalny dodatek do ciast, deserów lodowych, tart. Mają kwaśno-słodki smak i soczystą konsystencję.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Granadilla
Szerzej znana wszystkim jako marakuja lub passiflora. Jej soczyste owoce to bogactwo niepowtarzalnie słodko-egzotycznego smaku. Idealna do letnich deserów i napojów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Granat
Owoc granatu ma kształt zbliżony do okrągłego, pod skórką kryje się soczysty i smakowity miąższ w którym gęsto jest od smacznych chrupiących pestek. Jego smak to idealne połącznie słodyczy i goryczy.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Granat (pestki)
Wydobyte z owoca granatu ziarna to idealny dodatek do dań z mięsa lub warzyw. Posypane ziarnami dania nabierają niesamowitego charakteru w smaku i a także w wyglądzie. Chrupkość i świeżość ziaren wykorzystuje się również w pysznych deserach.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Gruszka nashi
Nashi to niezwykły owoc, znany również pod nazwą gruszka chinska. Owoc ten, to naturalne skrzyżowanie jabłka i gruszki, wielkości trochę mniejszej niż piłeczka tenisowa. Świetnie smakuje w deserach i konfiturach. Nadaje się także do suszenia i do wyrobu domowych win.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Guanabana (Soursop)
Owoc Gravioli jest jednym z największych wśród owoców egzotycznych i często kształtem przypomina serce. Flaszowiec Miękkociernisty, można go spotkać pod taką polską nazwą, smakuje wyjątkowo, ma niepowtarzalny zapach i smak. Niektórzy porównują go do ananasa z lekko kwaskowatą i piżmową nutą.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Guawa
Guawa to bardzo smaczny owoc o dużej zawartości witaminy C. Można ją jeść na surowo bez skórki. Ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się przetworów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Jabłko różane
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Kakaowiec
Kakaowiec to niewielkie, wiecznie zielone drzewo, którego nasiona wykorzystywane są do produkcji m. in: kakaa i czekolady. Są one bogate w białko, kofeinę i zawierają dużo związków polifenolowych.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Kaki
Owoc kaki inaczej nazywany jest perymoną. Występuje w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Karambola
Karambola, inaczej starfruit to egzotyczny owoc o bardzo charakterystycznym wyglądzie, po przecięciu bowiem kształtem przypomina gwiazdkę. W smaku jest może mało wyrazisty, lecz idealnie nadaje się jako dekoracja do wymyślnych drinków i deserów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Kiwano (rogaty melon)
Kiwano to bardzo mało znana roślina egzotyczna, która rodzi owoce o smacznym miąższu. Skórka owocu początkowo jest marmurkowozielona, a po dojrzeniu zmienia się na jaskrawopomarańczową, dość gęsto pokrywają ją kolce o ostrych zakończeniach.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Kiwi złote
Kiwi złote różni się od zielonego nie tylko kolorem, ale także smakiem, ponieważ to pierwsze jest, lecz posiada również przyjemną lekko kwaskowatą nutkę. Jest bogate w witaminę C i stanowi idealny element każdego oryginalnego deseru.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Kokos
Kokos to orzech każdemu bardzo dobrze znany. Jego miąższ ma pysznie słodki smak, który pasuje doskonale nie tylko do deserów i innych słodkich potraw, lecz także wykorzystuje się go bardzo często w kuchni azjatyckiej, wykorzystywany, jako baza do zup, sosów lub dań z mięsa.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Młody kokos
Kokos młody różni się znaczne od zwykłego dojrzałego kokosa. Z zewnątrz ma zieloną skórą, w środku natomiast jest pełny orzeźwiająco-słodkiej wody. Jego miąższ nie jest łykowaty, jego mięciutka konsystencja rozpływa się w ustach i ma świeży i wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Longan - smocze oko
Owoce longana przypominają nieco liczi, lecz w smaku są od niego mniej słodkie i mniej wyraziste. Jego skórka to sucha skorupka, barwy żółtawo-czerwono-brunatnej, wewnątrz owocu znajduje się jedna okrągła, ciemnobrunatna pestka, pokryta białym miąższem. Wygląd nasienia może kojarzyć się z jakimś niezwykłym okiem i dlatego też jedna z nazw longana brzmi - smocze oko.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Longkong
Owoc longkonga jest bardzo smaczny, nadaje się do spożycia zarówno w stanie surowym, jak i na przetwory. Jego skórka to jasna skorupka, która skrywa delikatny miąższ przypominający miąższ liczi. Smak longkonga jest trudny do opisania. ponieważ jest to niezwykłe połączenie różnych cytrusowych nut i słodkości.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Lucuma
Owoc lucumy to barzdo rzadko spotykany owoc, który w smaku przypomina słodkie ziemniaki. Jest on bardzo wartościowy ponieważ, posiada wysoki poziom karotenu oraz witamin z grupy B. Kuliste lub jajowate owoce są zielone, z jasnym żółtym bardzo często włóknistym miąższem.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Lychee
Owoce liczi, zwane też śliwkami chińskimi mają słodkawy smak i piękny aromat. Biały miąższ tego owocu można dodawać do sałatek, ale również do mięs, ryb i owoców morza. Smakują wybornie w połączeniu z krewetkami. Można je podawać także ze śmietaną, do przybrania lodów oraz w innych deserach.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Mango mini
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Mangosteen
Mangostan jest praktycznie nieznany w Europie, jednak w Azji, dla ludzi żyjących w dziewiczych lasach, jest to najcenniejszy owoc, często nazywany "Owocem Bogów". Jest wielkości pomarańczy ma grubą, czerwoną lub fioletową skórkę. W środku znajduje się delikatny, aromatyczny biały miąższ o słodkawym smaku, przypominającym połączenie ananasa i brzoskwini.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Maracuja
Marakuję jada się głównie na surowo. Jej kleisty, galaretowaty miąższ ma niepowtarzalny słodko-kwaśny smak. Jest bogata w witaminy A i C oraz silne antyoksydanty, to również cenny składnik wykorzystywany w kosmetyce. Marakuja jest świetnym dodatkiem do deserów, idealnie łączy się ją z mlecznymi produktami.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Melon cuantalupa
Melon kantalupa jest dość popularny i bardzo często spotykany. Jego miąższ ma słodkawo-mdły smak.Melon reguluje poziom ciśnienia, wspomaga pracę oczu oraz co ciekawe pozwala na dłużej zachować opaleniznę.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Melon galia
Melon galia ma brązowożołtą skórkę i zielony bardzo słodki miąższ w środku. Powstał on w wyniku krzyżówki melona kantalupa i melona miodowego. Jest on bardzo soczysty, idealnie nadaje się do letnich deserów i koktajlów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Opuncja figowa
Owoce opuncji figowej występują w różnych kolorach, są: żółte, pomarańczowe, czerwone lub zielone. Miąższ posiada wiele nasion. Skóra owocu pokryta jest wieloma drobnymi kolcami. Po obraniu ze skóry owoc nadaje się do bezpośredniego spożycia lub do dalszej obróbki. Opuncja jest bardzo słodka i soczysta. Możemy ją dusić, smażyć i przerabiać na przetwory. Nadaje się idealnie do lodów, deserów i jogurtów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Passionfruit
Passionfruit inaczej męczennica jadalna to niezwykle oryginalny w smaku egzotyczny owoc. Jego słodkość najczęściej wykorzystywana jest w deserach, jogurtach i syropach. Niepowtarzalny aromat tego owocu stanowi to baza również dla różnego rodzajów soków i napojów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Physalis
Physalis to małe żółte owoce przypominające wyglądem mirabelkę. Żółte wnętrze skryte jest pod czerwonymi, po ususzeniu brązowymi liśćmi. Physalis ma niecodzienny słodko-kwaśny smak. Bardziej ceniony jest ze względu na swoje walory estetyczne niż smakowe. Idealnie nadaje się do przyozdobiania drinków i deserów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Pigwa
Pigwa to złotożółty owoc, który do złudzenia przypomina gruszkę lub jabłko. Jest ona bardzo aromatyczna, jednak w stanie surowym nie nadaje się do jedzenia – jej miąższ jest twardy, a smak cierpki. Jest jednak idealna do przetworów i nalewek.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Pitahaya czerwona
Pitahaya inaczej "smoczy owoc" to bardzo majestatyczne zjawisko, jej różowo-zielona skóra kryje niesmowity biały miąższ z mnóstwem małych czarnych pestek. Jest delikatnia słodka, a jej smak przypomina melona. To bogactwo witaminy C, fruktozy oraz glukozy.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Pitahaya czerwono-biała
Pitahaya inaczej "smoczy owoc" to bardzo majestatyczne zjawisko, jej różowo-zielona skóra kryje niesmowity biały miąższ z mnóstwem małych czarnych pestek. Jest delikatnia słodka, a jej smak przypomina melona. To bogactwo witaminy C, fruktozy oraz glukozy.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Pitahaya żółta
Pitahaya żółta w smaku jest bardzo podoba do czerwonej, lecz jak sama nazwa wskazuje jest innego koloru. Jej skórka jak i miąższ znajdujący się w środku są żółte. Ten soczysty owoc nadaje się idealnie do deserów podawanych na zimno, a także do przyozdobiania niezwykłych koktajlów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Rambutan
Rambutan to słodki owoc tropikalny o dość oryginalnym, "włochatym" wyglądzie. Smakiem i wyglądem przypomina liczi, choć niektórzy twierdzą, że jest od niego łagodniejszy. Rambutan jest dobry nie tylko jako dekoracja, ale również jako składnik deserów, sałatek, czy dań orientalnych.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Salak (wężowy owoc)
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Tamarillo czerwone
Tamarillo wyglądem i smakiem przypomina pomidora. Nie jest jednak tak słodki i smaczny jak inne owoce egzotyczne. Jest on niezwykłym owocem, ponieważ można go wykorzystywać w kuchni zarówno jako warzywo i owoc. Można dodawać go do sałatek owocowych i warzywnych oraz do zup. Z owoców można wykonywać przetwory takie jak: sosy, dżemy i soki.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Tamaryndowiec
Owoce tej egzotycznej rośliny przypominają ogromne strąki fasoli. Pod omszałą skórką skrywa się zielono-różowe wnętrze, które cenione jest za walory smakowe i wykorzystywane przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Co ciekawe stanowi on także ważny składnik popularnego sosu Worcestershire.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Ready To Eat
Papaja to połączenie słodkiego smaku, żywych kolorów i atrakcyjnego wyglądu. Bardzo mało kaloryczna, posiada dużo cennych właściwości: kwas foliowy, witaminę A, magnez, miedź, kwas pantotenowy i błonnik. Zawiera również witaminy z grupy B, alfa- i beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, witaminę E, wapń, potas, witaminę K.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Zielona
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Złota
Papaja złota ma pięknie różowawo-żółty słodki miąższ, który idealnie nadaje się do świeżych deserów, a także do pysznych letnich sałatek, ryb. Może być podawana wyłącznie na słodko lub też na słodko-pikantno.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Nam Dok Mai
Jest to jeden z rodzajów mango. Podłużny pomarańczowy, bardzo słodki w smaku owoc, idealnie soczysty a na dodatek bardzo niskokaloryczny. Stanowi idealny element każdej sałatki owocowej.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Ready To Eat
Mango to owoc o niesamowicie słodkim smaku. Cienka skórka skrywa soczysty, delikatny, pomarańczowy miąższ. Mango to owoc idealny do sałatek, deserów i lodów, a także do jedzenia solo, bez żadnych dodatków.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Hass
Pod fioletowoczarną skórką w środku znajduje się, miękki i gotowy do zjedzenia miąższ. Dzięki wyrazistemu, aksamitnemu smakowi i kremowej strukturze doskonale komponuje się w sałatkach i pastach do kanapek. Idealnie odnajduje się w meksykańskim guacamole serwowanym z chipsami i warzywami. Ma lekko orzechowy posmak, który nadaje potrawom mięsnym i rybnym niepowtarzalny smak.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Zielone
Ciemnozielona skórka kryje kremową, lekką konsystencję, która wspaniale nadaje się do past, dipów, deserów, kanapek. Awokado to owoc, który można łączyć z warzywami np. w sałtkach i innymi owocami np. w deserach lodowych.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Borówka amerykańska
Borówka amerykańska to nieco większa kuzynka jagody leśnej. Jej ciemnoniebieskie owoce są znane jako idealny dodatek do deserów, lodów, czy naleśników. To słodko-kwaśne połączenie smaków chroni przed rakiem i opóźnia procesy starzenia.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Biała porzeczka
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Czarna porzeczka
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Jeżyna
Jeżyna, ciemniejsza kuzynka maliny to cenny, leśny skarb, który w smaku dla niektórych może być za kwaśny, lecz posiadający wiele wartości odżywczych. Jeżyny są niesamowitym źródłem błonnika. Co jeszcze ciekawe są idealną pozycją w diecie odchudzającej, ponieważ przyśpieszają one przemianę materii.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Malina
Maliny to owoce, które tak jak truskawki nadają się idealnie do każdego deseru. Można z nich zrobić słodki sos, dżem, kompot, a także pyszny farsz do mięsa. Maliny soczyste i armoatyczne mają właściwości, które łagodzą przebieg grypy i przeziębienia, są doceniane przez dietetyków, bowiem zawierają wiele witamin i minerałów, z wapniem i żelazem na czele.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Żurawina
Świeży owoc żurawiny jest bardzo ciężko zdobyć. Najczęściej spotykamy ją w postaci suszonej lub w przeróżnych przetworach. Ma ona słodki smak z wyczuwalną nutką kwaskowości. Nadaje się idealnia na przetwory, a także do przeróżnych dań z mięsem. Ma działanie moczopędne, dlatego też zaleca się ją spożywać w stanach zapalenia dróg moczowych.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Cytryna Meyera
Owoce cytryny Meyer różnią się znacznie od owoców zwyczajnej cytryny. Są one bardziej zaokrąglone i posiadają cieńszą skórkę. Niektóre z nich mogą nawet przypominać bardziej pomarańcze. Ich kolor także wydaje się być ciemniejszy, przechodzący nawet w pomarańczowy. Owoc zawiera znacznie mniej kwasu cytrynowego niż cytryna, dlategpo też jest dużo bardziej słodszy.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Cytryna yuzu
Owoc pochodzący z Chin, w smaku i zapachu przypominający cytrynę. Stanowi cenne źródło witaminy C.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Kumkwat
Kumkwat to cytrus, który wyglądem bardziej przypomina pomarańczę, niż cytrynę. Jest to owoc wielkości dojrzałej śliwki o pomarańczowej skórce. Jego słodko-gorzki smak jest bardzo charakterystyczny. Kumkwaty przede wszystkim je się na surowo ze skórką albo gotuje w całości. Są idealnym dodatkiem do deserów, także tych lodowych. Rewelacyjnie sprawdzają się też w postaci marmolady, konfitury, kompotu, czy zalane alkoholem.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Limequat
Limequat inaczej zwany baby limonką to wynik skrzyżowania limonki i kumkwata. Limequat jest słodki w smaku, idealnie nadaje się do lemoniad i deserów. Ciekawostką jest, że owoc ten uchodzi za afrodyzjak.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Limonka
Limonka to mały ciemnozielony owoc, w smaku bardziej słodki od cytryny, podsiadający bardzo świeży orzeźwiający aromat. Idealnie nadaje się do lemoniad oraz koktajlów alkoholowych. Nie jest tak cierpki i kwaśny jak cytryna, dlatego też sprawdza się idealnie jako dodatek do kremów i ciast.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.

Limonka podłużna
Limonka podłużna to nieco zmieniona wersja limonki zwykłej. Ma bardziej podłużny wygląd i czerwonozieloną skórkę. W smaku przypomina zwykłą limonkę. Idealnie nadaje się do dekoracji, a także można ją marynować i suszyć. W Australii jest również bardzo popularny dżem z tej właśnie limonki.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.