Świeże Zioła

Bogactwo świata natury

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek ze względu na atrakcyjny korzenny, lekko gorzki smak jest wspaniałym dodatkiem do wiosennych kuracji oczyszczających, a także pysznych letnich sałatek. Ma działanie pobudzające organizm do szybszej przemiany materii. Stanowi również piękny element dekoracyjny dań. Dostępny od maja do sierpnia.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Botwina liść

Botwina liść

Botwina jest bardzo popularnym liściem, szczególnie w kuchni polskiej. Ma łagodny posmak buraka, po ugotowaniu jest chrupka i nadaje potrawom wspaniałego koloru. Botwina jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo 27 kcal. Idealnie nadaje się do zup i różnych przetworów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on bowiem formy ząbków, lecz posiada liście. W smaku przypomina tradycyjny czosnek, choć wielu przyznaje, że przypomina on bardziej w smaku cebulę. Jest wyśmienitym i zdrowym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek i sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i niesamowity aromat.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Krwawnik

Krwawnik

Krwawnik to roślina bardzo dobrze znana wszystkim, którzy wychowywali się poza miastem. Charakterystyczne białe, małe kwiatuszki, długa łodyga i podłużne liście są bardzo charakterystyczne i pełne przecudownych właściwości. Krwawnik między innymi: hamuje krwotoki wewnętrzne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i ma działanie rozkurczowe.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liście bananowca

Liście bananowca

Liście bananowca są używane jako naczynia do podawania potraw w kuchni indyjskiej i filipińskiej. Są również wykorzystywane do owijania potraw na czas gotowania lub smażenia, często też grilowania. Niedoceniane jako pożywienie, zawierają dużą ilość antyoksydantów tych samych, które znaleźć możemy np. w zielonej herbacie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liście curry

Liście curry

Świeży liść curry jest niezwykle aromatyczny, jednak traci intensywność smaku po wyschnięciu. Zarówno świeże, jak i suszone liście, wykorzystywane są w całości, zgniecione lub posiekane. Świeży liść ma ostry, mocny, sosnowo-cytrynowy aromat, z delikatnym posmakiem skórki mandarynkowej. Idealny do potraw kuchni azjatyckiej. Nadaje zupom niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liście nasturcji

Liście nasturcji

Tak jak kwiaty, liście nasturcji są idealnym składnikiem do sałatek. Ogrągłe, tarczowete ciemnozielone liście, nadają potrawom gorzkiego wyjątkowego posmaku, którego nie można porównać z żadnym innym. Używane także do dekoracji dań, stanowią idealne wykończenie potrawy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liść laurowy

Liść laurowy

Świeży liść laurowy jest spotykany bardzo rzadko, jednak jego suszoną wersję można spotkać prawie na każdym kroku. Najczęściej używamy ich jako przyprawy do różnego rodzaju zup, mięs i wywarów. Świeże liście laurowe są gorzkie, dlatego też nie poleca się ich do gotowania. Są natomiast idealne do nalewek oraz co ciekawe ich aromat odstrasza szkodniki.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liście ostrygowe

Liście ostrygowe

Małe, podłużne ciemnozielone liście, które w smaku przypominają ostrygi. Nadają się jako dodatek do różnych potraw lub mogą stanowić niesamowicie smakowitą dekorację.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liście Shiso - pachnotka

Liście Shiso - pachnotka

Liście pachnotki pochodzą z Japonii. Świeże tradycyjnie dodaje się do potraw z ryb i owoców morza sashimi,sushi, stanowią bowiem odtrutkę na zatrucie  toksynami z ryb. Można je także smażyć z czosnkiem i warzywami lub w cieście z mąki i jaj. Stanowi także pewny rodzaj sałaty do zawijania wokół ryżu ryby lub kawałków grillowanego mięsa.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Mizuna czerwona, zielona

Mizuna czerwona, zielona

Liście mizuny są bardzo podobne do rukoli, jednak ich wykoczenie jest bardziej strzępiaste. Ich smak jest również podobny do rukoli, gorzkawy posmak i doysć słodkawy finisz. Mizuna idealnie nadaje się do różnego rodzajów sałatek, stanowi również piękny element dekoracyjny.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Musztardowiec czerwony, zielony

Musztardowiec czerwony, zielony

Liście musztardowca, długie, strzępiaste, w smaku przypominające musztardę. Z powodzeniem mogą zastępować samą musztardę np. na kanapkach. Są cudownym dodatkiem do sałatek, nadają im mocnego charakteru i świetnego smaku.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Pępy popkorn

Pępy popkorn

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Pokrzywa

Pokrzywa

Pokrzywa idealnie nadaje się do sałatek, nadaje im intensywnego ziołowego smaku. Raczej nigdy nie stanowi bazy, sałatki, mała ilość pokrzywy wystarczy do podkreślenia smaku dań.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Stewia

Stewia

Dostępność (w postaci liści):

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.

Dostępność (w postaci suszonych łodyg):

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Suszone liście limonki (kafir)

Suszone liście limonki (kafir)

Liście limonki mają ciemnozielony kolor, z charakterystycznym połyskiem. Składają się z dwóch części. Mają wyjątkowy zapach, w którym można doszukać się aromatów cytryny, limonki czy mandarynki. Idealnie nadają się do potraw azjatyckich.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Szczaw zajęczy

Szczaw zajęczy

Szczaw zajęczy posiada listki w kształcie serca. To bogata w witaminę C roślina. Surowe liście dodawane są przede wszystkim do sałatek i surówek. Może on nadać smaku dressingom i różnym sosom. Zupa ze szczawiku będzie delikatniejsza niż z tradycyjnego szczawiu. Utarty z solą jest pysznym farszem do grilowanych ryb.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Szczaw krwisty

Szczaw krwisty

Szczawy krwisty posiada charakterystyczne bordowe linie. Można go jeść na surowo w sałatkach lub można go gotować np. dodawać do zup.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Szpinak baby

Szpinak baby

Szpinak baby to małe listki szpinaku, którego każdy dobrze zna. Można sporzywać je na surowo, bądź po obróbce termicznej. Smakują wyśmienicie podawane solo lub z niewielką ilością czosnku jako idealny dodatek do makaronów. Szpinak oprócz niesamowitych walorów smakowych posiada wiele wartości odżywczych, przede wszystkim świeży szpinak jest źródłem bogadctwa żelaza.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Werbena cytrynowa

Werbena cytrynowa

Długie, zielone, ostro zakończone liście werbeny cytrynowej, mogą być dodawane do potraw w całości lub posiekane. Posiadają głęboki aromat mocno, cytrynowego posmaku z owocowymi nutami. Nadaje się idealnie do herbat, napojów owocowych i deserów. Pierwotnie była stosowana tylko do produkcji perfum.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.