Bogactwo świata natury
Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek ze względu na atrakcyjny korzenny, lekko gorzki smak jest wspaniałym dodatkiem do wiosennych kuracji oczyszczających, a także pysznych letnich sałatek. Ma działanie pobudzające organizm do szybszej przemiany materii. Stanowi również piękny element dekoracyjny dań. Dostępny od maja do sierpnia.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Botwina liść
Botwina jest bardzo popularnym liściem, szczególnie w kuchni polskiej. Ma łagodny posmak buraka, po ugotowaniu jest chrupka i nadaje potrawom wspaniałego koloru. Botwina jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo 27 kcal. Idealnie nadaje się do zup i różnych przetworów.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on bowiem formy ząbków, lecz posiada liście. W smaku przypomina tradycyjny czosnek, choć wielu przyznaje, że przypomina on bardziej w smaku cebulę. Jest wyśmienitym i zdrowym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek i sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i niesamowity aromat.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Krwawnik
Krwawnik to roślina bardzo dobrze znana wszystkim, którzy wychowywali się poza miastem. Charakterystyczne białe, małe kwiatuszki, długa łodyga i podłużne liście są bardzo charakterystyczne i pełne przecudownych właściwości. Krwawnik między innymi: hamuje krwotoki wewnętrzne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i ma działanie rozkurczowe.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Liście bananowca
Liście bananowca są używane jako naczynia do podawania potraw w kuchni indyjskiej i filipińskiej. Są również wykorzystywane do owijania potraw na czas gotowania lub smażenia, często też grilowania. Niedoceniane jako pożywienie, zawierają dużą ilość antyoksydantów tych samych, które znaleźć możemy np. w zielonej herbacie.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Liście curry
Świeży liść curry jest niezwykle aromatyczny, jednak traci intensywność smaku po wyschnięciu. Zarówno świeże, jak i suszone liście, wykorzystywane są w całości, zgniecione lub posiekane. Świeży liść ma ostry, mocny, sosnowo-cytrynowy aromat, z delikatnym posmakiem skórki mandarynkowej. Idealny do potraw kuchni azjatyckiej. Nadaje zupom niepowtarzalnego aromatu i smaku.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Liście nasturcji
Tak jak kwiaty, liście nasturcji są idealnym składnikiem do sałatek. Ogrągłe, tarczowete ciemnozielone liście, nadają potrawom gorzkiego wyjątkowego posmaku, którego nie można porównać z żadnym innym. Używane także do dekoracji dań, stanowią idealne wykończenie potrawy.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Liść laurowy
Świeży liść laurowy jest spotykany bardzo rzadko, jednak jego suszoną wersję można spotkać prawie na każdym kroku. Najczęściej używamy ich jako przyprawy do różnego rodzaju zup, mięs i wywarów. Świeże liście laurowe są gorzkie, dlatego też nie poleca się ich do gotowania. Są natomiast idealne do nalewek oraz co ciekawe ich aromat odstrasza szkodniki.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Liście ostrygowe
Małe, podłużne ciemnozielone liście, które w smaku przypominają ostrygi. Nadają się jako dodatek do różnych potraw lub mogą stanowić niesamowicie smakowitą dekorację.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Liście Shiso - pachnotka
Liście pachnotki pochodzą z Japonii. Świeże tradycyjnie dodaje się do potraw z ryb i owoców morza sashimi,sushi, stanowią bowiem odtrutkę na zatrucie toksynami z ryb. Można je także smażyć z czosnkiem i warzywami lub w cieście z mąki i jaj. Stanowi także pewny rodzaj sałaty do zawijania wokół ryżu ryby lub kawałków grillowanego mięsa.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Mizuna czerwona, zielona
Liście mizuny są bardzo podobne do rukoli, jednak ich wykoczenie jest bardziej strzępiaste. Ich smak jest również podobny do rukoli, gorzkawy posmak i doysć słodkawy finisz. Mizuna idealnie nadaje się do różnego rodzajów sałatek, stanowi również piękny element dekoracyjny.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Musztardowiec czerwony, zielony
Liście musztardowca, długie, strzępiaste, w smaku przypominające musztardę. Z powodzeniem mogą zastępować samą musztardę np. na kanapkach. Są cudownym dodatkiem do sałatek, nadają im mocnego charakteru i świetnego smaku.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Pępy popkorn
Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Pokrzywa
Pokrzywa idealnie nadaje się do sałatek, nadaje im intensywnego ziołowego smaku. Raczej nigdy nie stanowi bazy, sałatki, mała ilość pokrzywy wystarczy do podkreślenia smaku dań.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Stewia
Dostępność (w postaci liści):
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Dostępność (w postaci suszonych łodyg):
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Suszone liście limonki (kafir)
Liście limonki mają ciemnozielony kolor, z charakterystycznym połyskiem. Składają się z dwóch części. Mają wyjątkowy zapach, w którym można doszukać się aromatów cytryny, limonki czy mandarynki. Idealnie nadają się do potraw azjatyckich.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Szczaw zajęczy
Szczaw zajęczy posiada listki w kształcie serca. To bogata w witaminę C roślina. Surowe liście dodawane są przede wszystkim do sałatek i surówek. Może on nadać smaku dressingom i różnym sosom. Zupa ze szczawiku będzie delikatniejsza niż z tradycyjnego szczawiu. Utarty z solą jest pysznym farszem do grilowanych ryb.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Szczaw krwisty
Szczawy krwisty posiada charakterystyczne bordowe linie. Można go jeść na surowo w sałatkach lub można go gotować np. dodawać do zup.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Szpinak baby
Szpinak baby to małe listki szpinaku, którego każdy dobrze zna. Można sporzywać je na surowo, bądź po obróbce termicznej. Smakują wyśmienicie podawane solo lub z niewielką ilością czosnku jako idealny dodatek do makaronów. Szpinak oprócz niesamowitych walorów smakowych posiada wiele wartości odżywczych, przede wszystkim świeży szpinak jest źródłem bogadctwa żelaza.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.
Werbena cytrynowa
Długie, zielone, ostro zakończone liście werbeny cytrynowej, mogą być dodawane do potraw w całości lub posiekane. Posiadają głęboki aromat mocno, cytrynowego posmaku z owocowymi nutami. Nadaje się idealnie do herbat, napojów owocowych i deserów. Pierwotnie była stosowana tylko do produkcji perfum.Dostępność:
- st.
- lt.
- mrz.
- kw.
- mj.
- czrw.
- lp.
- sp.
- wrz.
- prn.
- lst.
- gr.