Świeże Zioła

Bogactwo świata natury

Bób

Bób

Bób, jak inne rośliny strączkowe jest źródłem cennych składników dla naszego organizmu. Przede wszystkim dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości. Jest bogaty w białko i potas, stanowi idealny element zblilansowanej diety.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chayote

Chayote

Chayote to warzywo z rodziny dyniowatych. Zielone, kształtem przypominającym awokado lub gruszkę, z pomarszczoną, pokrytą bruzdami skórką. Pod cienką skórką znajduje się zielony lub biały miąższ, Kolczoch,( pod taką nazwą można go również spotkać), należy spożywać świeżego lub po obróbce termicznej – smażony lub gotowany nie musi być obrany ze skórki. Można go także nadziewać, faszerować, robić z nigo puree, marynować dodawać do różnego rodzaju sosów lub sals. W smaku jest on podobny do kabaczka.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Czosnek czarny

Czosnek czarny (wędzony)

Jego odmienną barwę zawdzięczamy procesowi fermentacji , nie stanowi on osobnego gatunku. Czarny czosnek nie jest ostry, smakuje raczej słodkawo i kwaskowato, przypomina nieco ocet balsamiczny. Pachnie podobnie do czosnku pieczonego czy grillowanego. Idealnie nadaje się do każdej potrawy, wydobywając z niej jeszcze ciekawszy smak.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Dynia hokkaido

Dynia hokkaido

Dynia hokkaido ma charakterystyczny kształt i ciemno pomarańczową skórkę. Osiąga wagę ok. 1-2 kg. Pochodzi z Japonii. Jej miąższ jest wyjątkowo zwarty, dlatego też idealnie nadaje się do duszenia. Ma lekko orzechowy smak jest doskonała do zup, pieczenia, sałatek i past do pieczywa.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Dynia muskat

Dynia muskat

Dynia muskat pochodzi z Francji. Łatwo ją rozpoznać, ponieważ jest duża oraz ma ciemnązieloną skórkę, która miejscami przechodzi w pomarańcz i żółć. Miąższ jest intensywnie pomarańczowy, gruby, soczysty i zwięzły. o lekko owocowym aromacie. Jest doskonała do placków, puree, gnocchi i makaronów. Co ciekawe nadaje się także do jedzenia na surowo.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Dynia piżmowa

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa jest również znana jako Butternut pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma bardzo charakterystyczny gruszkowaty kształt, jasną skórkę oraz małe gniazdo nasienne i pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy jej oczyszczaniu. Jest bardzo uniwersalna w zastosowaniu, ponieważ idealnie nadaje się do faszerowania, pieczenia, gotowania. Ma delikatnie orzeczhowy smak.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Dynia zielona

Dynia zielona

To mała, zielona dynia, w środku kryjąca pomarańczowym miąższ. Jej oryginalny smak, w pewnym stopniu przypomina słodkiego ziemniaka. Ze względu na swoją ""mączność"" raczej nie nadaje się jako główny element dania, sprawdza się jednak jako wspaniały dodatek.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Fasola zielona - kenijska

Fasola zielona - kenijska

Fasola zielona to idealny składnik diety wysokobiałkowej. Delikatna w smaku jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, domowych obiadów. Najczęściej gotowana, może być potem odsmażana lub pieczona w piekarniku. Sama może stanowić źródło energii na cały dzień.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Fasola zielona - długa

Fasola zielona - długa

Jak sama nazwa wskazuje long bean to bardzo długie strąki azjatyckiej rośliny, która jest bardzo popularna w Chinach i Tajlandii. W smaku przypomina europejską fasolkę szparagową, jest delikatna i bardzo pożywna.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy to odmiana grochu, która nie wykształca tzw. wyściółki pergaminowej wewnątrz strąków. Dzięki temu możemy jeść go też na surowo. Jest to słodki i soczysty dodatek do sałatek, zup, lecz może on także stanowić samodzielną przekąskę.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kalafior pomarańczowy, fioletowy

Kalafior pomarańczowy, fioletowy

Kolorowe kalafiory to źródło cennych witamin i składników mineralnych, oprócz tego zawierają barwniki o działaniu prozdrowotnym. Fioletowe posiadają antocyjany, pomarańczowe zaś karotenoidy. Wszystkie barwniki roślinne mają właściwości przeciwutleniające, chronią zatem nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Ich smak jest niepowtarzalny. Są idalnym dodatkiem do potraw, nie tylko dekoracyjnym.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kalafior romanesco

Kalafior romanesco

Kalafior romanesco to połączenie wyśmienitego smaku, oryginalnego wyglądu i wspaniełego koloru. Dzięki zawartemu w nim chlorofilowi różyczki tego kalafiora mają soczyście zielony kolor, przez co stanowią idealnie pyszny element dekoracyjny każdego stołu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Karczochy

Karczochy

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa.Ceni się je nie tylko ze względów smakowych, lecz także dzięki zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i procesy metaboliczne. Jedzenie karczochów to jeden z najbardziej naturalnych sposobów na odchudzanie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kasztany świeże

Kasztany świeże

Świeże kasztany są bardzo podobne do świeżych orzechów: włoskiego lub laskowego. Są sypkie, lekko wilgotne, słodkawe i aromatyczne. Jednak z biegiem czasu stają się twarde, gorzkawe i suche. Ich smak jest dosyć surowy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kasztany wodne

Kasztany wodne

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kukurydza kolorowa

Kukurydza kolorowa

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Liście kaktusa

Liście kaktusa

Kaktus dla nas jest jeszcze dosyć egzotyczną rośliną. Oprócz opuncji najczęściej wykorzystywaną częścią kaktusa są liście, które można wykorzystywać w różnoraki sposób. Kaktus to roślina o wielu zastosowaniach: działa przeciwbiegunkowo, regeneracyjnie, łagodzi objawy cukrzycy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Melon gorzki

Melon gorzki

Gorzki melon w smaku przypomina curry. Jego ogórkowaty owoc jest, pełen brodawkowatych narośli. Posiada niezwykły aromat, docenia się go przede wszystkim w kuchni, gdzie stanowi on domieszkę do innych warzyw albo do mięsa. Oprócz walorów ma szerokie zastosowanie w lecznictwie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Okra

Okra

Młode liście i owoce okry można bowiem gotować, smażyć, dusić, piec, marynować i suszyć. Najczęściej spożywa się je po obróbce termicznej jako jarzynkę, ale młode strąki okry można jeść na surowo. W smaku przypomina połączenie fasolki szparagowej, cukinii i bakłażana. Strąki dodawane do zup i sosów zagęszczają potrawę, ponieważ gotowana okra staje się kleista i wydziela lepki sos. Uprażone nasiona okry są mielone i spożywane jako substytut kawy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Rzepa biała

Rzepa biała

Rzepa biała ma postać bulwy. Posiada wiele wartości odżywczych, przede wszystkim wzmacnia organizm i zaopatruje go w witaminy i minerały. Prowitamina A, witamina C, PP, witaminy z grupy B, a także cynk, fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo - to witaminy i mikroelementy ukryte w bulwach rzepy. Biała rzepa wpływa też dobroczynnie na układ pokarmowy - pobudza trawienie i przeciwdziała zaparciom.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Rzepa czarna

Rzepa czarna

Bulwa o czarnej skórce kryje pod nią biały miąższ o ostrym smaku. Z wyglądu jest bardzo niepozorna, lecz jej wnętrze kryje bogactwo witamin i walorów odżywczych: działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Rzepa arbuzowa

Rzepa arbuzowa

Tak jak jej kuzynki rzepa arbuzowa ma postać bulwy i posiada wiele witamin i wartości odżywczych. Idealnie nadaje się do sałatek warzywnych. Jej niesamowity kolor i smak sprawiają, że jest ona idealnym dodatkiem do obiadu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Tofu

Tofu

Tofu to twarożek sojowy bogaty w białko, który nie zawiera cholesterolu. Istnieje wiele sporów, czy tofu smakuje, czy też jest bez smaku. Zwolennicy kochają tofu bez względu na ilość przypraw, czy rodzaj przyrządzenia. Podobno najlepiej smakuje przysmażone z odrobiną przypraw, czosnku i cebuli.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Tomatillo

Tomatillo

Tomatillo to małe zielone owoce otoczone wachlarzem liści.Stanowi wspaniały element dekoracyjny, jego owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają one wielkszych walorów smakowych. Przede wszystkim można dodawać je do sałatek, sosów, przetworów, ciepłych dań, to również podstawowy składnik meksykańskiej salsa verde.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa to bylina która potrafi osiągnąć od 2-6 metrów dlugości. Wykorzystuje się ją przede wszystkim w przemyśle spożywczym przy produkcji cukru. Ma jednak również zastosowanie w kuchni, sporządza się z niej wiele sosów do deserów i innych słodkich dań.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Boczniak

Boczniak

Boczniak to niezwykły grzyb, ponieważ może być zarówno składnikiem głównym jak i uzupełniającym wielu dań mięsnych i bezmięsnych. Jego kapelusz przyrządzamy, tak jak wszystkie inne gatunki grzybów - smażymy, panierujemy, dusimy, gotujemy, marynujemy. Boczniaki to źródło błonnika, może być on stosowany jako zamiennik jest szczególnie cenny dla ludzi na diecie bezmięsnej.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Boczniak różowy

Boczniak różowy

Boczniaki różowe to grzyby wyjątkowe nie tylko ze względu na swój cukierkowo różowy kolor, ale także ze względu na swój smak, który porównywalny jest do smaku najznakomitszego mięsa. Boczniaki różowe można piec, suszyć, marynować i panierować, w każdej postaci smakują wyśmienicie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Boczniak żółty

Boczniak żółty

Boczniak żółty inaczej zwany cytrynowym posiada piękny żółtozłoty kolor. Tak jak inne boczniaki nadaje się idealnie do dań bezmięsnych. Ma wspaniały smak, którego można wydobyć przez pieczenie, marynowanie lub smażenie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Borowik

Borowik

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Borowik stepowy

Borowik stepowy

Grzyby eryngii inaczej boczniaki mikołajkowe są bardzo smaczne i mają lekko ostry smak. Doskonale nadają sie do sosów z mięsem lub dziczyzna, potraw wegetariańskich, jak również dań z makaronem i porami.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Enoki

Enoki

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Grzyb z drzewa kasztanowego

Grzyb z drzewa kasztanowego

Grzyby z drzewa kasztanowego. Do ich konsumpcji nadają się tylko młode owocniki, starsze twardnieją i stają się niejadalne. Niektórzy smakosze wysoko cenią specyficzny smak i aromat tego grzyba, jest on bowiem niecodzienny i niepodobny żadnemu innemu grzybowi. Idealny do sosów, do marynowania i smażenia.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kurki

Kurki

Kurki bardzo dobrze znane w polskiej kuchni mają delikatny smak i niesamowity aromat. Idelanie nadają się do makaronów, farszów, stanowią wspaniałą bazę na sos. Pod każdą postacią, czy to smażone, pieczone lub marynowane smakują wyśmienicie, można je łączyć z innymi prouktami na wiele smakowitych sposobów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Lejkowiec dęty

Lejkowiec dęty

Lejkowiec dęty, grzyb może mało znany i nie wyglądający zbyt pysznie, ale za to znakomity do farszów, czy kanapek. Świetny do suszenia, niektórzy twierdzą, że lepszy od kurki. Ma lekko słodkawy smak. Zależnie od regionu jest spotykany pod różnymi nazwami, np takimi jak: wronie uszy, lejek, cholewka, trąbka, skórzak, kominek, czy czarna kurka.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Portobello

Portobello

Grzyby portobello to duże mięsiste pieczarki, które smażone lub pieczone smakiem przypominają smak mięsa. Są idelaną alternatywą dla wegetarian. Dzięki swojemu rozmiarowi doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska, nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub innym farszem. Równie dobrze, smakuje smażona w jajku i bułce tartej.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Grzyby Shii-take

Shii-take

Te brązowe mięsiste grzyby oprócz wspaniałego smaku i aromatu posiadają wiele wyjątkowych składników, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim posiadają się rekordową ilość potasu i kojącej nerwy niacyny. Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D, wapnia i fosforu. Co jednak najważniejsze grzyby shiitake wyróżniają się zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Shimeji biały, brązowy

Shimeji biały, brązowy

Grzyby shimeji malutkie grzyby występujące w dużych skupiskach, mają krótki czas obróbki cieplnej. Nadają się idealnie do potraw z ryb, jak i samodzielna chrupka przekąska. Nie należy ich jeść na surowo, ich smak jest wtedy gorzki i cierpki.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Trufle czarne

Trufle czarne

Trufle to bardzo dziwne, lecz piękne i smaczne grzyby. Mają one podziemne owocniki, które posiadają postać bulwy pokrytej grubymi brodawkami. Rosną pod ziemią, dlatego też do ich poszukiwania trenuje się psy, a nawet świnie. Według ekspertów to jeden z najznakomitszych grzybów na świecie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Cebulki Borettane

Borettane

Cebulki Borettane to małe, płaskie cebulki, o słodkim, delikatnym smaku. Podawane solo są idaealną przekąską dla gości. Można ją również dodawać do sałatek, surówek i dań z mięsa.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Cebulka perłowa mała

Cebulka perłowa mała

Cebulka perłowa mała jest bardzo często spotykana w wersji marynowanej, świeża jest jednak trudno dostępna. Ma delikatny, lekki smak jest bardziej spokrewniona z porem niż z cebulą, dlatego też jej walory smakowe bliższe są właśnie porowi.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Mini czerwona, zółta

Mini czerwona, zółta

Mini cebulki to idealne warzywa do marynowania lub przyozdobiania talerza. Stanowią element dekoracyjny, lecz także mogą być niesamowitym dodatkiem do sałatek, czy kanapek.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Szalotka bananowa

Szalotka bananowa

Szalotka bananowa to chybryda szalotki i cebuli. Ich wygląd przypomina małe banany, a smak jest delikatny, a zarazem wyrazisty. Idealnie nadaje się do marynowania, a także do sałatek, kanapek, czy dekoracji talerzy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Szalotka okrągła

Szalotka okrągła

Szalotka okrągła to mała cebulka idealnie nadająca się do marynowania. Jej delikatny smak doskonale komponuje się z pomidorami, różnego rodzaju przecierami pomidorowymi i innymi sosami.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chili czerwone

Czerwone

Chili czerwone to najpopularniejsza przyprawa występująca w postaci małych czerwonych papryczek. Wyjątkowo ostra w smaku, nadająca się do większości potraw, w których chcemy uzyskać wyjątkowo pikantny smak. Idealna do dań orientalnych. Papryczki można dodawać do przetworów, suszyć i marynować.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chili Habanero

Habanero

Chili habanero to jeden z najbardziej pikantnych rodzajów papryki. Owoce nadają się jako przyprawa do wielu potraw – do sosów, zup, półpłynnych, gulaszów, chilli con carne lub do bigosu, potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast. Niektóre odmiany doniczkowe stanowią piękną ozdobę.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chili Jalapeno

Jalapeno

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chili Naga Jolokia

Naga Jolokia

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chili peperoni

Peperoni

Papryka pepperoni idealnie nadaje się do marynowania. Ostra w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do pizzy, zapiekanek, kanapek oraz sałatek. Papryczka ta posiada dużo witaminy C, związków mineralnych oraz beta karotenu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chili zielone

Zielone

Zielone chili to papryczka nieco łagodniejsza w smku niż jej siostrzana czerwona wersja. Długie strąki można wykorzystywać nawet zamiast zwykłej papryki. Jeśli chcemy, aby nasze danie nabrało niezykłego charakteru z nutą pikanterii to zielone chili jest do tego zabiegu idealne.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Agata Grenaille

Agata Grenaille

To bardzo drobna odmiana ziemniaków, ktora posiada bardzo delikatny słodkawy smak. Ich skórka jest na tyle cienka i niegorzka, że można je gotować razem z nią. Są idealnym dodatkiem do pikli i marynowanego mięsa.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Bataty

Bataty

Bataty, czyli po prostu słodkie ziemniaki nie królują zbyt często na polskich stołach, a szkoda, ponieważ ta odmiana ma w sobie bardzo dużo cennych wartości odżywczych. Pod różowawą skórką kryje się pysznie słodki ziemniak, który jest źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny, jeszcze inne zawierają likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Ratte

Ratte

Wśród wielu gatunków ziemniaków ratte jest odmianą bardzo cenioną przez kucharzy francuskich, sprzedawców i prawdziwych smakoszy. Ich delikatny smak, jędrny i jednocześnie miękki miąższ, wydłużony kształt i jasna skórka od razu przykuwają uwagę. Swoją oryginalność specyficznym warunkom klimatycznym panującym w regionie Wybrzeża Opalowego i Pikardii.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Roseval, Franceline, Cherie, Czerwone ziemniaki

Czerwone

Czerwone ziemniaki nadają się idealnie do pieczenia na blaszcze lub podpiekania na patelni. Wyśmienicie smakują z dodatkiem rozmarynu i cytryny. Same bez żadnych innych składników, mogą stanowić wykwintne danie, które ucieszy najbardziej wymagające podniebienia.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Ziemniaki fioletowe

Fioletowe

Pięknie fioletowe ziemniaki inaczej zwane truflowymi to kolorystycznie najpiękniejszy z ziemniaków. Fioletowy kolor zawdzięczają wysokiej zawartości antocyjanów. W smaku przypominają inne ziemniaki, jednak są one nieco bardziej wytrawne. Skórka jest twardsza,a bulwy dorastają później i dają znacznie niższy plon. Żeby nie straciły swojej filoletowej barwy należy je gotować w łupinkach.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Burak Chioggia Żółty

Burak Chioggia Żółty

Burak chioggia to bardzo charakterystyczne z wyglądu warzywo, jego wnętrze kryje biało-czerwone pierścienie. Smażony, czy gotowany jest doskonałą, a także pyszną ozdobą każdego talerza.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Chiński imbir

Chiński imbir

Chiński imbir znany również jako Krachai, to zioło kulinarne z południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Jego kłącza przypominają palce wyrastające z kawałka środkowej części. Jest on bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, szczególnie w jawajskiej i kambodżańskiej. Ma korzenny smak z wyczuwalną wyraźnie nutką lawendy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Czarna rzodkiew

Czarna rzodkiew

Czarna rzodkiew o ciemnoczarnej skórce skrywa podobnie jak ta tradycyjna, biały ostry miąższ. Miąższ ten w swoim składzie zawiera ogromne bogactwo witamin (C, PP, oraz kilka witamin z grupy B) oraz soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), a także białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Czyściec bulwiaty

Czyściec bulwiaty

Czyściec bulwiasty jest małym warzywem korzeniowym pochodzącym z Azji. Wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ przypomina korkociąg. Bulwy mają delikatny i lekko słodki smak oraz orzechowy posmak przypominający karczocha, dlatego są często nazywane chińskimi karczochami. Idealne do gotowania i smażenia w sałatce i zupach.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Korzenie Eddo

Eddo

Eddo to bardzo egzotyczny korzeń, rodem z Azji, przypominający niektórym owłosionego polskiego ziemniaka. Jego smak można uznać za trochę gryzący i cierpki. Zazwyczaj gotuje się go bez skórki, przez około 15-20 minut.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Galanga

Galanga

Galant to bardzo podobny imbirowi korzeń, podobno uchodzi za afrodyzjak. Jego intensywny aromat i smak dzieli wszystkich na jego zagorzałych zwolenników i przeciwników.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Imbir

Imbir

Imbir to korzen w Polsce już bardzo dobrze znany. Jego intensywny aromat, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Przede wszystkim leczy on przeziębienia i łagodzi bóle miesiączkowe. Ułatwia trawienie i co ciekawe, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kurkuma

Kurkuma

Jeśli kiedykolwiek spróbujecie świeżej kurkumy, nie będziecie chcieli nigdy wrócić do jej sproszkowanej wersji. Jej smak i aromat różni się diametralnie. Kurkuma jest naturalnym antybiotykiem, działa bowiem anty-zapalnie, ma właściwości anty-nowotworowe i anty-depresyjne, jest silnym antyoksydantem, oczyszcza krew i odtruwa wątrobe, pobudza metabolizm i poprawia trawienie, zmniejsza poziom złego cholesterolu i leczy problemy skórne, szczegolnie pomaga opanować trądzik.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Korzenie lotosu

Lotos

Korzeń lotosu to jadalna bylina, bardzo często spotykana w kuchni azjatyckiej. W smaku jest podobny do ziemniaka. Po jego przekrojeniu widoczne, bardzo charakterystyczne są małe dziurki znajdujące się w centrum korzenia.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Maniok

Maniok

Ojczyzną tego korzenia jest Ameryka Południowa. Długie, brązowe korzenie, nie są bardzo popularne w Polsce. Maniok jest spożywany wyłącznie po obróbce termicznej, na surowo jest on trujący. Można go smażyć i gotować, sam nie smakuje dobrze, ponieważ jest mdły i mączysty. Podawany z sosami lub dipami stanowi idealne lekkie danie.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Marchew żółta

Marchew żółta

Marchew oprócz jej dobrze znanego pomarańczowego koloru, może występować w innych tęczowych barwach. Co bardzo ciekawe, naturalnie występowała ona właśnie w innych barwach niż pomrańczowy. Kolor pomarańczowy jest wynikiem jej krzyżowania, którego dokonano w XVII wieku w Holandii.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Marchew biała

Marchew biała

Marchew oprócz jej dobrze znanego pomarańczowego koloru, może występować w innych tęczowych barwach. Co bardzo ciekawe, naturalnie występowała ona właśnie w innych barwach niż pomrańczowy. Kolor pomarańczowy jest wynikiem jej krzyżowania, którego dokonano w XVII wieku w Holandii.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Marchew fioletowa

Marchew fioletowa

Marchew oprócz jej dobrze znanego pomarańczowego koloru, może występować w innych tęczowych barwach. Co bardzo ciekawe, naturalnie występowała ona właśnie w innych barwach niż pomrańczowy. Kolor pomarańczowy jest wynikiem jej krzyżowania, którego dokonano w XVII wieku w Holandii.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Pasternak

Pasternak

Bardzo łatwo go pomylić z pietruszką, ponieważ mają niemal bliźniaczy wygląd. Ma on jednak bardziej słodszy smak. Pasuje przede wszystkim do zup. Można go zetrzeć i podać jako surówkę lub może być on składnikiem warzywnego pasztetu. Robi się też z niego przystawki albo smaczne purée. Gotowany nadaje się do gulaszu i potrawek.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Salsefia

Salsefia

Jadalny korzeń salsefii ma około 30 cm długości, jest stożkowaty, o jasnej, biało-żółtej skórce, białym miąższu, w smaku przypominający połączenie pietruszki i skorzonery. Salsefia zawiera dużo potasu, skrobi, żelaza, magnezu, fosforu i soli mineralnych. Jest dobrym źródłem witaminy A, B1, B2, C, E. Polecana jest chorym na cukrzycę.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Topinambur

Topinambur

Topinambur to bardzo wykwintny ziemniak, którego smakowite właściwości wykorzystywane są najczęściej w kuchni francuskiej. Podane na surowo mają chrupkość i posmak białej rzepy, zaś ugotowane swoją konsystencją i smakiem będą przypominać ziemniaki o aromacie nasion słonecznika. Można z niego przygotowywać frytki, kremy, sałatki puree. Nie musi być dodatkiem, sam bardzo dobrze sobie radzi jako król dania.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Wasabi świeży

Wasabi świeży

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Korzenie Pochrzynu

Yam, Pochrzyn

Pochrzyn naturalnie występuje głównie w tropikach. Jest rośliną z sercowatymi liśćmi i podziemnymi bulwami. Od stuleci ponad 600 gatunków pochrzynu jest spożywanych jako warzywa w Azji, Afryce i Ameryce. Ma głownie działanie lecznicze, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, wytwarza również naturalne hormony.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Żeń-szeń

Żeń-szeń

Żeń-szeń uważany za korzeń życia, dodaje energii oraz uchodzi za specyficzny afrodyzjak. Korzeń ten idealnie nadaje się do stworzenia pysznych nalewek i niesamowitej herbaty. Czasami również dodaje się go do zup i sosów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Bawole serce, Couer de boeuf

Bawole serce

Bawole serce to jedna z odmian pomidora, która charakteryzuje się dosyć sporym rozmiarem i segementowym wyglądem. Pomidor ten jest bardzo miękki, miąższ w nim zawarty ma mało płynnej konsystencji i pestek. Delikatny smak sprawia, że nadaje się on idealnie do letnich sałatek i kanapek.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Czekoladowe

Czekoladowe

Ten niezwykły brązowozielony pomidor, bardziej z wyglądu przypomina czekoladę niż ze smaku. Ma w sobie więcej cukru niż wszystkie inne dostępne na rynku pomidory, przez co jest bardziej słodki. Ciakawostką jest, że nasion tego pomidora nie ma w sprzedaży, dostęp do nich ma jedynie niewielka grupa odbiorców.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Zielone

Zielone

Owoce są żywo zielone - owalne, o gładkich kształtach i bardzo delikatnym, przyjemnie słodkim smaku przełamanym ostrymi nutami typowymi dla pomidorów zielonych.Zielony pomidor idealnie nadaje się do sosów typu salsa, meksykańskich potraw, a także do egzotycznych sałatek.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Białe szparagi

Białe

Białe szparagi rosną pod ziemią, dlatego też nie dociera do nich światło słoneczne, co powoduje nie wytwarzanie żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Białe szparagi mini

Białe mini

Mini białe szparagi to idealny dodatek do wszelakich dań, mogą być one podawane z sosem holenderskim i jajkiem sadzonym, a także w pysznych sałatkach. Co różni mini białe szparagi od od zwykłych szparag białych? To jedynie rozmiar. Są one bardzo cienkie i mają około 30 cm długości.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Zielone szparagi

Zielone

Mini zielone szparagi są bardzo cienki, uzyskują prawie 30 cm długości. Idealnie nadają się do tart. Mogą być gotowane lub smażone. Stanowią idealną dekorację i dodatek do każdego dania.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Zielone szparagi mini

Zielone mini

Fioletowe szparagi mają słodki smak i bardzo intensywny aromat. Ich świeżość można bardzo łatwo rozpoznać. Główki świeżych szparagów powinny być zamknięte, a łodyga sprężysta i bez problemu dająca się złamać. Tak jak w przypadku zielonych i białych szparagów idealnie komponują się z lekkimi sałatkami, a także stanowią doskonały dodatek do mięs lub ryb.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Fioletowe szparagi

Fioletowe

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Baby ananas

Baby ananas

Baby ananas jest mniej więcej o połowę mniejszy od zwykłego ananasa. Jego smak jest praktycznie taki sam. Idealnie nadaje się do potraw azjatyckich, a także do dekoracji potraw i deserów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Baby banany

Baby banany

Banany baby są jedną z najsłodszych i najmniejszych odmian. Osiągają długość do 7,5 cm. Kiedy dojrzeją, mają grubą, jasnożółtą skórkę i blady, kremowy, gęsty miąższ. Ze względu na swój mały rozmiar i słodki smak są uwielbiane przez dzieci. To idealne źródło węglowodanów złożonych, są wyśmienity dodatek do musli, sałatek i deserów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Burak czerwony

Burak czerwony

Mini buraczki mogą być idealną przekąską podawaną solo lub do wegetariańskich szaszłyków. To doskonały produkt do buraczanego carpccio. Mini buraczki stanowią także wspaniałą dekorację.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Burak żółty

Burak żółty

Duże, piękne i słodkie żółte buraki to bardzo uniwersalne warzywo w każdej kuchni. Żółtozłocisty kolor buraka nadaje daniom wspaniałego wyglądu. Można przyrządzać z niego surówki, sałatki, carpaccio, a także będzie idealnym składnikiem zupy.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Burak Chioggia, czerwony

Burak Chioggia, czerwony

Ta odmiana, to prawdziwy rarytas pochodzący z okolic Wenecji. Zewnętrznie jest podobny do innych tradycyjnych buraków ćwikłowych, po przekrojeniu wyróżnia się biało-czerwonym kolorem o pięknym, spiralnym wzorze. Nadaje się do jedzenia z przyprawami na surowo, jak i do gotowania. Trzeba jednak pamiętać, że kiedy zostanie on ugotowany jego wzór rozmywa się.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Cukinia

Cukinia

Mini cukinia to idealne warzywo na grilla lub do faszerowania. Miękka skórka i krótki czas obróbki sprawia, że warzywo może się stać pysznym, szybkim i na dodatek bardzo uroczym daniem. Faszerowana mięsem lub upieczona w całości bez żadnych dodatków jest idealną przekąską dla całej rodziny.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Cukinia okrągła

Cukinia okrągła

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Cukinia tiger

Cukinia tiger

Cukinia tiger to średniego rozmiaru cukinia o charakterystycznych jasnozielonych paskach przechodzących przez ich powierzchnię. Charakterystyczne paski upodobniają ją trochę do arbuza. Grillowana lub faszerowana stanowi idealną przekąskę, nadającą się na każdą okazję.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Cykoria

Cykoria

Cykoria ma lekko gorzkawy smak. Idealnie komponuje się z orzechami, octem balsamicznym, jabłkami i cytryną. Może stać się głównym daniem, lecz może nam posłużyć jako przekąska podana z grzankami. Dobrze komponuje się również z innymi warzywami, zapiekana pod beszamelem może stać się doskonałym ciepłym dodatkiem do obiadu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Dynia

Dynia

Mini dynia to warzywo, które oprócz swoich walorów dekoracyjnych posiada jeszcze jeden wielki atut. Nadaje się ono idealnie do faszerowania. Faszerowane mięsem lub innymi warzywami są doskonałą przekąską nie tylko na długie jesienne wieczory.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kalafior

Kalafior

Mini kalafior to idealna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają szybkie, lekkie i zdrowe przekąski. Malutkie kalafiory można podawać z innymi warzywami w sałatce lub też spożywać solo z adekwatną do niego kruszkonką. Baby kalafior ze względu na swój wygląd może stać się ulubionym daniem dla Twojej rodziny, szczególnie dzieci.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kalafior romanesco

Kalafior romanesco

Kalafior romanesco swoją soczyście zieloną barwę zawdzięcza chlorofilowi w nim zawartemu. Jest to pozycja nie tylko smaczna, lecz także wyjątkowo spektakularna, ponieważ różyczki tego kalafiora różnią się znacznie od róż tradycyjnego, białego. W smaku są kremowe, z lekką nutą orzechową. Można je jeść zarówno w postaci gotowanej, duszonej oraz na surowo lub jako dodatek do sałatek.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kapusta biała

Kapusta biała

Mini kapusty są wielkości jabłka. Smak jej jest trochę delikatniejszy niż kapusty zwyczajnej. Możemy sukcesywnie robić z niej surówkę lub też poddać innej obróbce. Wyśmienicie smakuje również marynowana.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kapusta czerwona

Kapusta czerwona

Mini kapusty są wielkości jabłka. Smak jej jest trochę delikatniejszy niż kapusty zwyczajnej. Możemy sukcesywnie robić z niej surówkę lub też poddać innej obróbce. Wyśmienicie smakuje również marynowana.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kapusta włoska

Kapusta włoska

Kapusta włoska mini, tak jak inne swoje kuzynki jest wielkości dojrzałego jabłka. Można ją gotować smażyć, idealnie nadaje się do marynowania lub do surówek. Jej rozmiary pozwalają na wykonanie z niej tych samych dań, lecz w wersji mini.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Karczochy

Karczochy

Karczochy mini tak jak inne baby warzywa to doskonała propozycja na przekąskę, szybką, łatwą i bardzo zdrową. Mini różyczki karczocha nadają się również idealnie do dekoracji wykwintnych potraw.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kiwai (baby kiwi)

Kiwai (baby kiwi)

Owoce kiwai, czy też inaczej kiwiberry są dużo mniejsze niż owoce kiwi, ale mają gładką jadalną skórkę i mogą być spożywane w całości. Mają wyjątkowy smak i zawierają liczne związki o działaniu zdrowotnym, jak witamina C, luteina, polifenole oraz enzym proteolityczny – aktinidin.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Koper włoski

Koper włoski

Wszystkie części rośliny są jadalne: korzenie, łodygi i liście, a przyprawa pochodzi z suszonych nasion. Jego smak porównywany jest z łagodną wersją anyżu. Można go gotować, cebulka kopru staje się miękka i słodka. Można spożywać go również na surowo, jest wtedy chrupiący i twardy, tak jak seler, w smaku jest jednak mniej słodki.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Kukurydza

Kukurydza

Mini kukurydza to malutkie kolby kukurydzy jadalne w całości, można je piec, gotować lub marynować. W każdej postaci wyśmienicie smakują i stanowią idealną przekąskę, którą zaskoczymy naszych znajomych.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Mango

Mango

Mini mango jest mniej więcej dwa razy lub nawet trzy razy mniejsze od zwykłego mango. Dojrzałe, ma soczysty miąższ i wspaniały kolor. Pasuje do wszelakiego rodzaju deserów, lodów lub innych słodkich potraw.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Marchew bez liści

Marchew bez liści

Mini marchewka to najsłodsza propozycja z tej rodziny. Nadają się idealnie solo, jak i dodane do zup i wywarów. Nadają daniom wspaniałego słodkawego posmaku. Blanszowane, karmelizowane, pieczone są wykwintnym dodatkiem do potraw.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Marchew kolorowa

Marchew kolorowa

Mini kolorowe marchewki do prawdziwa gratka dla wszystkich maluszków. Żadne dziecko nie oprze się widokowi malutkich, kolorowych marcheweczek, które są nie tylko urocze, ale i pyszne. To nie tylko idealna propozycja dla najmłodszych. Mini kolorowe marchewki to wyśmienity dodatek do ekskluzywnych potraw.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Marchew z nacią

Marchew z nacią

Mini marchewka to najsłodsza propozycja z tej rodziny. Nadają się idealnie solo, jak i dodane do zup i wywarów. Nadają daniom wspaniałego słodkawego posmaku. Blanszowane, karmelizowane, pieczone są wykwintnym dodatkiem do potraw.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Mikro bakłażan

Mikro bakłażan

Mikro bakłażany mogą posłużyć nam w dwóch celach. Grillowane lub pieczone mogą same stanowić dodatek do potraw lub też możemy z nich zrobić farsz, który wykorzystamy do past, warzyw, dipów.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Patisony

Patisony

Mini patisonki to idealne warzywa do marynowania lub kiszenia. Doskonale nadają się do jesiennych przetworów i pikli. Można je także dusić i smażyć, obtoczone w jajku, mące i bułce mogą stanowić idealną przekąskę dla wegetarian.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Papryka czerwona, zielona, żółta

Papryka czerwona, zielona, żółta

Mini kolorowe papryki to mniejsza wersja papryki, którą bardzo dobrze znany. Idealnie nadaje się do faszerowania, stanowi smkakowity dodatek do potraw. Wspaniale sprawdza się również na grillu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Por

Por

Por to aromatyczne i pyszne warzywo sprawdzające się w wersji na surowo, gotowanej, pieczonej i duszonej. Jego lekko ostry, wyrazisty smak porównywalny jest do smaku cebulki dymki. Nadaje się on idealnie do wszelakich sałatek i surówek, może być podstawą w śmietanowym sosie oraz nadać zupie cudownego aromatu.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.
Rzepa

Rzepa

Mini rzepa to nieco mniejsza wersja oryginalnej rzepy. Warzywo to może być wyszukanym elementem dekoracyjnym wszelakich dań lub też może być wspaniałym dodatkiem do sałatek, mięs lub zup. Ugotowana i pokrojona na cienkie plasterki stanowi wyśmienite carppacio.

Dostępność:

  • st.
  • lt.
  • mrz.
  • kw.
  • mj.
  • czrw.
  • lp.
  • sp.
  • wrz.
  • prn.
  • lst.
  • gr.